                              JULY 28, 2005 MARYLAND MAC MEETING
                                       QUESTIONS AND CMS RESPONSES
1.  How many PDP’s are anticipated to operate in Region 5?
We will not know the number of PDP’s approved for Region 5 until mid-September when CMS completes its review and approval of all applications.  Currently, there are 40 regular drug card programs and 1 exclusive drug card program operating in Maryland.
2.  For the medical costs incurred in the donut hole range, can or does Medigap cover any of these expenses?
Medigap plans will not be allowed to supplement Part D. If you enroll in a Part D plan, your existing Medigap policy will no longer be permitted to provide any drug coverage, and no new Medigap policies will be allowed to be sold with drug coverage after January 1, 2006. While these plans will no longer be sold with drug coverage, if you do not enroll in Medicare Part D you can keep your Medigap Plan H, I or J with the drug coverage. If you do enroll in Part D you can still keep your Plan H, I or J, but the drug coverage will be removed from the Medigap policy.

For people who consider keeping the Medigap drug coverage and not enrolling in a Medicare Part D plan, there are two things that you should be aware of.  First, Medicare Part D will have greater economic value than the prescription drug benefit in the Medigap plans.  Second, most drug coverage offered by Medigap policies are not at least as good as Medicare prescription drug coverage.  This means that in most cases, if you keep Medigap prescription coverage, and don’t join a Medicare drug plan by May 15, 2006, you may have to pay a penalty if you choose to join later.
3.  For premiums that must be paid, will the premium payments for pharmacy be taken out of the Social Security payments as Part A and B are?

A beneficiary may decide whether to have premium payments taken out of his/her social security or pay them directly to the PDP.

4.  What is not a “work in progress” and is “set in stone” in the Part D program development?  When will policies be final and the public be able to depend on this information?
Once a policy is finalized by CMS, it is listed on our Website.  Policies and procedures for the Part D program will also be included in the “Medicare and You 2006” publication which will be released in October 2005.  This is an annual booklet sent to all Medicare beneficiaries.
5.  What are the exceptions from the penalty for those who wait beyond May 15 to apply for Part D?

Individuals with coverage at least as good as Medicare’s will not be subject to penalty if they continue that coverage after May 15, 2005 and decide to change in the future.  Examples of coverage at least as good as Medicare’s are:
· Coverage under a PDP or Medicare Advantage Plan (MA_PD)

· Some Group Health Plans (GHP)

· VA coverage

· Military coverage including TRICARE

It should be noted that the current drug coverage a person has should send a notice informing the individual if it is at least as good as Medicare prescription coverage.

6. What is meant by drug coverage “at least as good as Medicare”?   What criteria are used to determine how CMS got to “as good as” coverage?

The term drug coverage “at least as good as Medicare” is used in the context of setting a standard that must be met to qualify for changing to the Medicare Part D program without any penalty effect.  It is a standard meant to assure that the previous coverage is essentially equal to or better than the Medicare program.  The term “at least as good as Medicare” is referred to as credible coverage in the Federal regs.
Entities that provide prescription drug coverage must inform Part D eligible individuals whether or not the coverage they provide is creditable coverage, as defined by CMS.   Creditable prescription drug coverage is defined at §423.56 and includes prescription drug coverage under a PDP or MA-PD plan, some group health plans, SPAPs as defined at §423.454, Veterans Administration coverage, Medigap policy as defined at §423.205, military coverage including TRICARE.  In the Federal regulations, the basic criteria for creditable coverage is that the actuarial value of the coverage equal or exceed the actuarial value of the defined standard prescription drug under Medicare Part D.   

7.  PDP’s can change formulary, but are beneficiaries locked in for a year?

It is correct that PDP’s can change the formulary.  However, it must give 60 days notice to individuals of such changes.   The beneficiary, his/her provider, representative, etc. may file an exception if the drug is dropped from the formulary.

There are several reasons beneficiaries would be eligible for a special enrollment period (SEP) and able to change PDPs. During an SEP, an individual may discontinue enrollment in a PDP offered by a PDP sponsor or change to a different Part D plan. If the individual disenrolls from (or is disenrolled from) the PDP, the individual may subsequently enroll in a new Part D plan within the SEP time period. The reasons are as follows:

1. The individual has made a change in residence outside of the service area or 

has experienced another change in circumstances as determined by CMS that 

causes the individual to no longer be enrolled in the PDP; 

2. An individual is entitled to Medicare part A and Part B and receives any type 

of assistance from the Title XIX (Medicaid) program; 
3. CMS or the organization has terminated the PDP sponsor's contract for the 

PDP in the area in which the individual resides, or the organization has 

notified the individual of the impending termination of the PDP or the 

impending discontinuation of the PDP in the area in which the individual 

resides; 
4. The individual demonstrates that the PDP sponsor offering the PDP 

substantially violated a material provision of its contract with CMS in relation 

to the individual, or the PDP sponsor (or its agent) materially misrepresented 

the PDP when marketing the PDP; 
5. An individual who’s enrollment or non-enrollment in Part D is erroneous due 

to an action, inaction or error by a Federal Employee is provided an SEP; or
6. The individual meets such other exceptional conditions as CMS may provide. 

For additional information, please press control and click the link below which directs to the CMS eligibility, enrollment and disenrollment PDP guidance.
http://www.cms.hhs.gov/pdps/enrollmentguidance.asp
8.  How many times can an individual change plans?

Full dual eligibles and other LIS eligibles who are QMB-only, SLMB-only, or QI have a SEP that allows them to change Part D enrollment choices at any time.  However, in reality this is limited to no more than once a month because a change in enrollment with a PDP is not effective until the first of the following month.  Therefore, the maximum number of changes possible is 12 in a year’s time. 
The first choice the beneficiary makes is an Initial Enrollment Period (IEP), but before 5/15/05, they also have an Annual Enrollment Period (AEP) they can "use" to change plans.  After they use that, they'll have the Special Enrollment Period (SEP).  

Please see question 7 for additional Special Enrollment Period circumstances.

9.  What about people who do not have internet (slide 16)?  There is concern about how to reach the many isolated Medicare beneficiaries.  How will we reach them?
CMS is partnering with providers, pharmacies, caregivers, and social workers, as well as community-based organizations to outreach to Medicare beneficiaries.   There will be information sent directly to beneficiaries as well, such as letters and fact sheets, and the Medicare handbook (September 2005), and there will be radio and television ads providing general information.  Beneficiaries and their families can call 1-800-Medicare for information.  Those individuals with low income and who need extra help will most likely be auto-enrolled or have enrollment facilitated if they do not take proactive steps to enroll.
10.  How will answers to questions be communicated to the general population? 
Federal rules, policies, and guidance are available on the CMS website at www.medicare.gov.  In addition, questions can be posed to SHIP counselors (1-800-1-800-243-3425 and the Medicare number 1-800-Medicare.  
11.  How will expenses for Part D coinsurance/deductibles be “charged to” or “spent down” for NF residents? 
An institutionalized, full benefit dual eligible individual patient in a NF has no cost sharing whatsoever for drugs covered under their Part D, or in other words, full-benefit dual eligible individuals in NF’s have no cost sharing at all and can retain their limited needs allowance for their personal expenses and will not have to spend the allowance on drugs.
Other low income subsidy institutionalized individuals will have cost sharing subsidies based on their level of income and resources as described in Slide # 5 of the MAC presentation. There is a co-pay per prescription.  
12.  How will individuals in adult day care, assisted living and at home receiving personal care services be enrolled?  Who will assist/educate those who have no relatives, friends, etc with enrollment? 
CMS is conducting national and local outreach to caregivers, asking social workers and care givers to ask individuals if they have heard about the new Medicare prescription drug coverage and the steps to enroll.  Beneficiaries in these settings will be sent information and we are encouraging these facilities to conduct enrollment events to assist individuals to enroll.   

13.  What is the rationale for not covering over the counter drugs?
The Medicare Prescription Drug Benefit legislation excludes certain drugs, including over-the-counter (OTC) drugs.  However, in some cases plans may include OTCs in step-therapy, in which case the OTCs will be covered in the benefit.  Also, some plans may offer OTCs as a supplemental benefit, for an additional monthly premium.
14.  What happens while a physician appeals a PDP decision concerning a NF patient?

The final regulations have streamlined the grievance, coverage determination, and appeals processes to ensure that long term care residents receive quick determinations regarding the medications that they need.
In circumstances where a current  enrollee has an immediate need for a non-formulary Part D drug, CMS is recommending that plan sponsors consider a one-time temporary or emergency supply process as a method of ensuring that an enrollee does not have a coverage gap while processing an exception or appeal request.
15.  For LTC, how will the PDP authorize changes in prescription needs that may occur hourly, etc?

This is something the plans must lay out in their contracts.

16.  Primary care physician expressed concern that with the potential tighter formularies with PDP’s than Medicaid recipients have had, Maryland Medicaid providers will have greater challenges trying to ensure patients on longer term drugs have the most appropriate medications for their health conditions.
MMA requires CMS to review Part D formularies to ensure beneficiaries have access to a broad range of medically appropriate drugs to treat all disease states. The formulary design does not discriminate or substantially discourage enrollment of certain groups. Plans must have a single formulary for all enrollees that will provide comprehensive coverage. Plans must cover all (or substantially all) drugs in the following drug categories: antidepressant, antipsychotic, anticonvulsant, anticancer, immunosuppressant, and HIV/AIDS. The plans will also have an exceptions process in place to review cases in which a drug the physician feels is medically necessary is not covered under the plans formulary.
17.  What transition plans will be in place for an individual leaving a LTC facility to a home and community-based services waiver setting? 

CMS guidance on transition process dated March 16, 2005 and later clarifying guidance discusses changes in level of care settings, in this case for beneficiaries who end their skilled nursing facility Medicare Part A stay (where payments include all pharmacy charges) back to the Medicare Part D plan formulary.  For these transitions, beneficiaries and providers need to utilize the plan’s exceptions and appeals processes.  Plan sponsors are required to make coverage determinations as expeditiously as the enrollee’s health condition warrants.  To mitigate any temporary gap in coverage while an exception or appeal is undertaken, CMS encourages plans to adopt a one-time temporary or emergency supply process, and believes that all Part D plans must cover a temporary supply of non-formulary Part D drugs while an exception is being adjudicated.  This is particularly important for enrollees who change treatment settings due to a change in the level of care.  Information on the transition process will be made public by the plans so that beneficiaries can make an informed choice of plans.
           The Following question is undergoing further CMS review
1.  Who will be making the medically necessary determinations?  Is it the individual plan?  If so, who is on the committee to decide this?  The doctor, the PDP, and in LTC??
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