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Declaratory Ruling 97-1

RE: The use of Doctor of Medicine (M.D.) designation by a physician who has the
degree of Doctor of Osteopathy (D.0.)

INTRODUCTION

On November 20, 1996, the Board of Physician Quality Assurance (the
"BPQA") determined that a ruling was necessary to interpret the Maryland Medical
Practice Act to determine the appropriate use of the designations of the degree of
Doctor of Medicine (M.D.) and the degree of Doctor of Osteopathy (D.0.) The issue
was raised after more than one inquiry was made regarding the use of the designations.

After discussion, the BPQA’s Weekly Review Panel (the "WRP"), directed that
the issue would be referred to the Practice of Medicine Committee (the "POMC") for
further research and discussion with a recommendation regarding the use of
designations to be made to the BPQA. The POMC considered the issue and made a
recommendation that the BPQA issue a declaratory ruling.

The BPQA is authorized to issue declaratory rulings pursuant to State
Government Article §§ 10-301 et seq. and the department of Health and Mental
Hygiene Regulations found at 10.01.12., Governing Issuance of Petitions for
Declaratory Ruling.

RULING

The BPQA ruled that a physician who is conferred the degree of Doctor of
Osteopathy, may not use the M.D. designation in place of the D.O. designation.
Conversely, The BPQA also ruled that a physician conferred the degree of Doctor of
Medicine may not use the designation of D.O.




BACKGROUND

Section § 14-505 of the Health Occupations Article, Annotated Code of
Maryland, allows a physician to advertise only as permitted by the rules and regulations
of the Board. COMAR 10.32.01.12 (D) (1) provides that an advertisement may not
contain statements containing misrepresentations of fact.

The issue of misrepresentation of fact in connection with this matter was
originally discussed by the BPQA at its WRP meeting of September 7, 1993, when an
anonymous complaint was filed against an Osteopathic Physician. The complaint
alleged misrepresentation by an Osteopath who was using the M.D. designation,
thereby presenting himself as receiving a degree of doctor of medicine when, in fact, he
had not been conferred that degree. After some discussion, the WRP concluded that
because the Respondent graduated from an osteopathic school of medicine with a D.O.
degree, he could not use the designation of M.D.

In February 1996 the issue was revisited when the BPQA received a letter from
a physician in the process of hiring a D.O. in his medical practice. The physician
asked the BPQA if there was a provision in The Maryland Medical Practice Act that
allows a D.O. to be listed as an M.D. on signs, letterheads, and business cards. On
February 27, 1996, the WRP again deliberated over the issue, and recommended a
referral to the POMC for a definitive position on the issue.

The POMC discussed the issue, and agreed on April 18, 1996 that the BPQA
does not confer medical degrees, and a physician should represent the degree that was
awarded by the school attended. On October 17, 1996, the POMC discussed the
issuance of a declaratory ruling. A recommendation for such was made to the full

Board on November 20, 1996.

ANALYSIS

According to Education of the Osteopathic Physician, a publication of the
American Association of Colleges of Osteopathic Medicine, both doctors of medicine
and doctors of osteopathy are physicians who have taken a prescribed amount of
premedical training, graduated from an undergraduate college, and received four years
of training in a medical school. They both use scientifically accepted methods of
diagnosis and treatment, and are often licensed by the same state medical board. The
philosophical difference is the osteopathic profession’s emphasis on the importance of
the musculoskeletal system in health and disease and the development and uses of
manipulative diagnosis and treatment.



Based on this philosophical difference, several states have determined that
graduates of osteopathic schools must use the D.O. designation when practicing
medicine. In 1982, the United States Court of Appeals for the Third Circuit
determined, in Eatough v. Albano, 673 F.2d 671 (3rd Cir. 1982), that the New Jersey
medical board’s statute requiring osteopathic physicians to use D.O. instead of M.D.
after their name did not violate their equal protection rights of the First Amendment.
The court determined that osteopathic physicians were not a suspect class entitled to
strict scrutiny by the courts in determining whether their rights were violated. Instead,
the court used the lower scrutiny of whether there was a rational basis for the state to
require osteopathic physicians to use D.O. instead of M.D. In applying this test, the
court held that based on the significant differences in the philosophy of osteopathic
medicine and the differences in medical treatment offered by graduates of osteopathic
schools, the state had a legitimate interest in assuring that members of the public were
able to make an informed and intelligent choice when seeking medical care, and the
requirement that osteopathic physicians use the D.O. designation was rationally related
to that interest.

Since Eatough was decided, Missouri and California courts were asked to
resolve the same issue. In Brandwein v. California Board of Osteopathic Examiners,
708 F.2d 1466 (9th Cir 1983) and State Board of Registration for the Healing Arts v.
Giffen, D.O., 651 S.W.2d 475 (MO 1983), each court followed the Eatough rationale
and determined that the state had a rational basis for requiring osteopathic physicians to
use the D.O. designation. In Procario v. Ambach, 561 F. Supp. 804 (N.D. New York
1983), doctors of osteopathy sued the State Board of Education for denying them of
their equal protection right by refusing to grant them a doctor of medicine degree. The
court followed the rationale in Earough and determined that the state demonstrated a
rational interest in maintaining the distinction between physicians whose education
included substantial training in the manipulative theories and practices of osteopathy
and those whose medical educations have not included such training.

A survey of state medical boards issued in June 1996 by the BPQA resulted in
twenty-nine replies. Of those states that replied, fourteen advised that doctors of
osteopathy are licensed by a separate Board than are the doctors of medicine. Those
states require physicians to use the designation that accurately reflects the degree
conferred by the medical school attended. Of the remaining fifteen medical boards that
license both, none allow the use of M.D. in place of D.O. or alternatively, D.O. in
place of M.D. Seven of the fifteen medical boards offered specific statutory or case
law prohibiting the use of one in place of the other. (A reference guide reflecting



specific statutory references is attached as Exhibit A.) The remaining eight do not have
specific law, but argue that there is a fundamental difference in the philosophy of
Doctors of Osteopathy and Doctors of Medicine, and the physician may only use the
degree that was conferred upon graduation.

CONCLUSION

The mission of the BPQA is to protect the citizens of Maryland through the
effective licensure and discipline of physicians and allied health practitioners under its
jurisdiction. In that sense it is reasonable to require practitioners to accurately
represent their credentials; thus facilitating truth in advertising and, in turn, providing
consumers with accurate information to use in making informed decisions about the
persons who will provide their medical care.
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EXHIBIT A
DECLARATORY RULING 97-1

STATUTORY SUPPORT FROM OTHER STATE MEDICAL BOARDS

OHIO: section 4731.14 O.R.C. The certificate shall be on a form prescribed by the board
and shall indicate the medical degree held by the person to whom the certificate is issued. If the
person holds the degree of doctor of medicine, the certificate shall state that he is authorized ro
practice medicine and surgery pursuant to the laws of this state. If the person holds the degree of
doctor of osteopathic medicine, the certificate shall state that he is authorized to practice
osteopathic medicine and surgery pursuant to the laws of this state.

OREGON: section 677.184 of the Regulation of Medicine, Podiatry and Related
Medical Services General Provisions License to show degree held; display of license, use of
degree on stationary and in displays. (1) On each license issued by it, the Board of Medical
Examiners for the State of Oregon shall enter after the name of the person holding the license the
degree to which the person is entitled by reason of the diploma of graduation from a school of
medicine which, at the time of the graduation of such person, was approved by the board for
purposes of ORS 677.100. . . (3) In every letter, business card, advertisement, prescription
blank, sign, public listing or display in connection with the profession of the person, each person
licensed to practice medicine in this state shall designate the degree appearing on the license of the
person

IDAHO: section 40-47-50. "Osteopathy" defined; examination and certificate to
practice; use of letters D.O. (4) "Osteopathy” is defined as a complete school of medicine and
surgery utilizing all methods of diagnosis and trearment in health and disease and placing special
emphasis on the interrelationship of the musculoskeletal system to all other body systems. ©
Doctors of osteopathy shall use only the letters D. O. after their names when used in connection
with their profession

KANSAS: healing arts act section 65-2870. Persons deemed engaged in practice of
osteopathy. For the purpose of this act the following persons shall be deemed to be engaged in
the practice of osteopathy or to be osteopathic physicians and surgeons. (a) Persons who publicly
profess to be osteopathic physicians, or publicly profess to assume the duties incident to the
practice of osteopathy, as heretofore interpreted by the supreme court of this state, shall be deemed
to be engaged in the practice of osteopathy. Section 65-2885. Use of title by licensee. No
person licensed hereunder shall use a title in connection with his name which in any way represenis
him as engaged in the practice of any branch of the healing arts for which he holds no license:
Provided, however, That every such licensee when using the letters or term, "Dr. " or "Doctor”
shall use the appropriate words or letters to identify himself with the particular branch of the
healing arts in which he holds a license.

TEXAS: healing art identification act article 4590e. Section 3. Every person licensed to
practice the healing art heretofore or hereafier by . . . the Texas State Board of Medical
Examiners, . .. shall in the profession use of his name on any sign pamphlet, stationary,
letterhead, signature, or on any other such means of professional identification, written or printed,
designates in the manner set forth in this Act the system of the healing art which he is by his license
permitted to practice . . . (2) Iflicensed by the Texas State Board of Medical Examiners on the
basis of the degree Doctor of Osteopathy. physician and/or surgeon, D. O.; Osteopathic physician
and/or surgeon, doctor, D.O.; doctor of osteopathy, osteopath; D. O.





